Заповніть контактні дані



    Залиште відгук

      Комп’ютерний зоровий синдром

      Реалії сьогодення такі, що незалежно від нашого бажання, нам доводиться надмірну кількість часу проводити за екраном комп’ютера, ноутбука, планшета чи телефона. І щоб не допустити розвитку комп’ютерного зорового синдрому потрібно не нехтувати правилами роботи за екраном.

      Комп’ютерний зоровий синдром (КЗС) –  це реакція цілого організму на тривалу роботу за комп’ютером (екраном).

      Термін з’явився у 1998 році за ініціативою Американської асоціації офтальмологів. Час перебування за монітором до появи даного синдрому суто індивідуальний і коливається від 2-х до 6-ти годин безперервної взаємодії з екранним зображенням.

      Симптоми КЗС поділяють на 3 групи:

      1. Очні: почервоніння очей, біль при рухах очних яблук, відчуття печіння в очах, відчуття «піску» під повіками, сухість очей, сльозотеча.
      2. Зорові: погіршення зору, порушення акомодації (складно швидко переводити погляд з близько розташованих об’єктів на дальні та навпаки), двоїння, поява швидкої втоми при читанні та письмі.
      3. Загальні: головний біль, біль в шийно-комірцевій зоні, головокружіння, дратівливість, порушення сну.

      Якщо ваша діяльність пов’язана з роботою за комп’ютером (екраном), то маю для вас декілька порад для профілактики та усунення симптомів КЗС:

      • належне освітлення та зменшення відблисків: хороше освітлення – не означає гранично яскраве світло, а означає комфортне око світло. Розташовуйтеся поруч із вікном, але не перед ним і не спиною до нього. Не допускайте відблисків: на екрані не повинно відбиватися світло ні від вікон, ні від стельових світильників.
      • монітор розташуйте на відстані не ближче своєї витягнутої руки та так, щоб верхній край монітора був на рівні ваших очей. Монітор завжди має бути чистим! Важливо також правильно налаштувати на екрані монітора яскравість, контрастність та шрифт.
      • часто кліпайте, щоб не допустити розвиток «синдрому сухого ока», при кліпанні ваші очі омиваються сльозою і постійно залишаються вологими.
      • використовуйте правило 3-х 20-к (20-20-20): кожні 20 хвилин робіть перерву, щоб протягом 20 секунд дивитися на відстань 20 футів (6 метрів), тобто далеко. Також рекомендовано кожні 40-45 хвилин підніматися зі свого робочого місця та хоча б просто пройтися.
      • якщо раніше вам були приписані окуляри для роботи за комп’ютером – користуйтеся ними.
      • не забувайте проходити профілактичні огляди в офтальмолога, навіть при відсутності скарг. Тому що навіть при початкових стадіях розвитку комп’ютерного зорового синдрому часто таких рекомендацій буває недостатньо, а застосування медикаментозних препаратів (вітаміни для очей, каплі та ін.) можливе лише після ретельної діагностики та за призначенням лікаря.

       

      Лікар-офтальмолог

      Олександра Ярославівна Земляк

      м. Івано-Франківськ

      Замовити дзвінок

      Залишити відгук