Заповніть контактні дані



    Залиште відгук

      ЯК УБЕРЕГТИ ЗІР ШКОЛЯРІВ АБО ЧОМУ ДІТИ НЕ ЖАЛІЮТЬСЯ ?

      Існує думка, що відвідувати офтальмолога слід тоді, коли погіршився зір чи болить око .

      Насправді це не так, адже більшість захворювань очей не мають больових симптомів.

      Діти найчастіше не говорять про проблеми з зором, адже не усвідомлюють можливості бачити краще.

      Проблема поганого зору у дітей дуже актуальна, адже ми живемо в епоху загальної комп’ютеризації, гаджетів і технічного розвитку.

      Поганий зір може суттєво затримувати розвиток дитини. Через проблеми із зором виникають складнощі з підготовкою до школи, звужується коло інтересів.

      Зір дитини остаточно формується до 12-14 років, тому так важливо стежити за його розвитком на протязі всього цього часу, щоб нічого не пропустити, тому :

      Для найменших : 

      Перший офтальмологічний огляд дитині проводять ще в пологовому будинку

      Планові огляди дітей : 

      перший візит в 3- 6 міс

      наступний плановий візит у 1 рік та у 3 роки

      кожен рік перед школою

      У школярів величезне навантаження на очі, тому пропускати медогляд категорично заборонено!

      Основні поради від лікаря офтальмолога :

      1. Забезпечте дитині повноцінний раціон. Харчування має бути різноманітним і збалансованим, багатим вітамінами і мінералами. Малюкові корисно пити багато чистої води.
      2. Уникайте інтенсивних навчальних навантажень. Нехай дитина робить перерви на відпочинок.
      3. Створіть правильну освітленість в кімнаті і на робочому місці. Розташовуйте меблі так, щоб було якомога більше денного світла.
      4. Навчіть дитину вправам для очей. Поясніть, що їх потрібно робити регулярно.
      5. Обмежуйте час перебування перед телевізором і комп’ютером.

      Телевізори та монітори по-різному впливають на зір. Найбільш нешкідливим вважається телевізор, потім монітор комп’ютера, найнебезпечнішими є планшет, смартфон і електронна книга. Цей ланцюжок вибудувана у напрямку зниження величини діагоналі. Діти не вміють контролювати необхідну відстань від екрану до очей.

      Не варто занадто рано допускати дітей до техніки. Зволікайте цей момент якомога довше. Заборонено користуватися комп’ютерами дітям молодше трьох років.

      Кількість часу, проведеного перед монітором, має визначатися в залежності від віку дитини. Дітям до 5 років – 15 хвилин, до 7 років – 20-25, в 8 років – 40 хвилин, старше 8 – 1,5 години.

      Не дозволяйте використовувати гаджети за 30-60 хвилин до сну. Для підлітків можна рекомендувати переходити у «нічний режим», щоб зменшити вплив синього світла.

      Слідкуйте за тим, щоб малюк дотримувався правил особистої гігієни: не чіпав очі брудними руками, користувався сонцезахисними окулярами. Не забувайте – діти повинні частіше і довше перебувати на свіжому повітрі. Дві години, проведених на вулиці, забезпечують малюкові повноцінний розвиток і здоров’я. Головне в профілактиці – дотримуватися системний підхід, безперервність, тільки в такому випадку можна домогтися гарних результатів. Любіть своїх дітей і дбайте про їх здоров’я.

      Лікар-офтальмолог дитячий Федорин Ольга Миколаївна

      Замовити дзвінок

      Залишити відгук